Om du är intresserad av målaryrket så innebär det att du måste vara intresserad av hantverk, då målare arbetar med traditionella hantverk som målning, tapetsering samt dekoration. Idag finns det många goda möjligheter att få jobb inom yrket däremot kan det ta lite längre tid att få en anställning hos ett företag, men när du väl påbörjar din resa som lärling kommer dina arbetsdagar att vara varierade.

Målare idag brukar oftast arbeta med nybygge och renoveringar där du bland annat kommer att färglägga interiörer, husfasader och även bli delaktig i olika renoveringsobjekt både privat och hos företag. För att lättast få jobb krävs det att du gjort ett gesällprov som är ett examensbevis som visar att du genomgått din lärlingsanställning och tagit examen. För att lyckas så bra som möjligt i målarbranschen, krävs det att du älskar det du gör eftersom hantverkare som är duktiga har fler chanser att utvecklas i branschen. Om du dessutom älskar friheten att välja mellan olika projekt är det ett utmärkt val för dig. Självklart måste du även tycka om att jobba med form, färg och smak då du kommer arbeta i både utomhusmiljöer såväl som inomhus. Du kan även specialisera dig i andra områden såsom våtrumsmålning och fönsterbehandlingar. För dig som drivs av friheten finns goda chanser att starta ett eget företag då det finns mycket jobb i branschen. För övrigt finns möjligheter att bli arbetsledare eller projektledare som målare då du kommer jobba nära med andra målare och inredare. Men framförallt innebär yrket som målare att du jobbar med väggar, tak, renoveringar och dekorationer – där du jobbar med material som färg och tapet. Det gäller alltså att vara intresserad av det man jobbar med!

Samarbete med andra yrken!

Beroende på projekt kommer du även som målare arbeta nära både arkitekter, ingenjörer och kulturarbetare då dessa yrken oftast leder renoveringar och nybygge. Det är inte heller ovanligt att du kommer att delta i möten med inredare och arkitekter för att diskutera färg och form samt deadlines för renoveringen då olika projekt har olika behov. Det betyder alltså att det krävs att du är både flexibel och social för att kunna göra det bästa av ditt jobb. Om du dessutom imponerar på dina kollegor är det mycket möjligt att du kan fortsätta att samarbeta med dessa inredare och arkitekter, detta är särskilt viktigt om du är egenföretagare som vill få fler jobb i framtiden. Vid specifika dekorationsarbeten är det även viktigt att följa kulturarbetarens instruktioner då många kulturella byggnader kräver en mer detaljerad och förståelse av det förflutna. Om du vill veta om andra aspekter av yrket som målare är ett bra tips att kontakta lokala måleriföretag för att få mer information.