Att måla om i hemmet är ett bra och enkelt sätt att skapa stor förändring. Här kan du välja att anlita en hantverkare för arbetet, men de allra flesta klarar av att måla om på egen hand. Om du vill måla själv är det dock viktigt att komma ihåg att underarbetet är avgörande för hur bra slutresultatet kommer att bli. När det kommer till målning är underarbetet hela 80 % av slutresultatet. Anledningen till detta är att det helt enkelt är lättare att måla på en vägg som är ren, slät och fri från skador.

Checklista för ommålning i hemmet

Det finns många saker som kan vara bra att tänka på innan du ska måla om i din bostad. Sveriges hemmafixare är i många fall väldigt duktiga, men det finns ändå några misstag som nästan alla gör, åtminstone första gången. Ett vanligt misstag vid renoveringar är att man köper för lite material. Det kan man lösa genom att lägga på 20 % av spik, skruvar och andra tillbehör som kan behövas. Vid målning gäller dock inte samma lösning.

Du planerar inte arbetet – Fram med färg och roller och sätt igång! Nej, vänta lite! Innan du börjar måla behöver du planera. Hur mycket underarbete måste du göra? När ska du spackla, slipa eller ta bort gamla tapeter? Ordningen har stor betydelse för hur enkelt och smidigt det kommer att gå.

Du väljer fel färg – Med en uppsjö av olika färger kan det vara svårt att veta vilken färg som verkligen kommer passa och kännas rätt. Ett vanligt misstag är att välja för mörka färger i rum som redan är små och trånga. Satsa på neutrala färger om du tror att du kommer sälja eller byta din bostad längre fram.

Du köper för lite färg – Otroligt frustrerande, men det händer faktiskt ganska ofta. För att veta hur mycket färg du kommer att behöva ska du börja med att räkna ut hur många kvadratmeter som ska målas. När du har räknat ut det kan du använda en färgkalkylator på nätet för att veta hur mycket som behövs.

Du tror att du inte ska droppa – Inte droppar väl du som är så försiktig med pensel och roller? Jo, du kommer också att droppa. Se därför till att täcka över både golv och möbler. Det bästa är om du kan flytta ut så mycket möbler som möjligt och glöm inte bort att ta bort gardiner.

Du målar det andra lagret för fort – Visst kan det vara skönt att bli klar med arbetet så fort som möjligt och få ställa in alla möbler igen, men det första lagret färg behöver få torka ordentligt innan du applicerar nästa. Annars är risken stor att du smetar ut färg och att resultatet blir ojämnt.