Om man ska måla om inomhus gäller det att man tänker sig för. Troligen vill man inte ha samma färg överallt, och kanske har man inte möjlighet att bära ut alla möbler från rummet som ska målas. Då kommer skyddsutrustning av olika slag in i bilden. Just det här med att maskera och skydda saker som inte ska målas kan vara det allra tråkigaste men det är så lätt hänt att färg hamnar fel, och även en liten färgfläck kan leda till mer jobb än man räknat med.

Skydda dina möbler

Om du har möbler i rummet som ska målas, och som du inte vill ha färg på bör du skydda dem med till exempel plast. Får du en färgfläck på en trämöbel kan man hinna torka av den om man gör det direkt. Det kan också gå att skrapa bort små fläckar när de torkat om man är försiktig. Får man en färgfläck på tyg är det värre. En del färg är vattenlöslig och går bort i tvätten. Ett annat alternativ är att köpa en ny klädsel till möbeln. Med en ny Ikea Ektorp klädsel kan man både ge soffan ett nytt utseende samtidigt som man också får bort fläcken.

Hur skyddar man golv vid målning?

Om väggar eller tak ska målas bör man täcka för golvet. Det kan ske med plast eller papper. Papper och kartong brukar i regel vara det allra bästa eftersom det ligger mer stilla än plast. Papper är också lättare att gå på och det är bara att rulla ihop när målningen är klar. Pappret kan ofta återanvändas till framtida målningsprojekt om man så vill.

Maskera noga

Tänk på att vara noga med maskeringen. Tejpa, sätt plast och låt det ta tid. Då kommer det slutgiltiga resultatet bli mycket bättre och du behöver inte vara orolig för att färg ska hamna fel. Om du slarvar med maskeringen finns det risk att linjer blir sneda eller att färg läcker igenom till platser där den inte ska vara.

Bär oömma kläder

En annan sak du bör tänka på när du ska måla är att inte ha kläder du är rädd om. Färg kan stänka eller droppa. Det är svårt att få bort och många kläder tål inte de kemikalier som krävs för att färgfläckarna ska gå bort. Bär gärna någon gammal t-shirt och byxor du inte är rädd om. Ett annat alternativ är att du har en overall på dig. Gärna en sådan för engångsbruk.

Måste skyddsglasögon och andningsskydd bäras?

Viss färg är inte speciellt hälsosam att andas in innan den har torkat. Då kan det vara bra att ha ett andningsskydd på sig. Skyddsglasögon är sällan nödvändigt när det gäller målning men om man är orolig för att få färgstänk i ögonen kan det vara bra. Ska barn vara med och måla är även skyddsglasögon bra att förse dem med. På så sätt minskar risken att de råkar få färg i ögonen när de leker med sina penslar.