Som målare arbetar du med ett enormt färgspektrum och kan kombinera olika kulörer in i oändlighet. Det finns bokstavligen miljontals nyanser och med dem kommer lika många åsikter och preferenser. Precis som i fallet med mat eller musik så går det knappast att tala om “rätt eller fel” när det kommer till färger, men visst finns det vissa kombinationer som är mer lyckade än andra. På det kommer de känslor som olika färger väcker, och inom många kulturer finns det dessutom stor symbolik bakom dem – och de kan skilja ganska vitt och brett sinsemellan.

Färger handlar inte bara om att måla väggar eller tavlor, utan också om vilka kläder du har på sig eller hur dina möbler ser ut. Om det är dags att skaffa en snygg jacka för dig som är dam så är det viktigt att inte bara modellen och storleken är rätt utan också att färgen är den som passar dig och din personlighet bäst. Så vad betyder olika färger?

Många betydelser

Vilka färger du gillar har både med dina minnen och erfarenheter att göra men också med den kultur du vuxit upp i. För en svensk kvinna är det exempelvis inget konstigt med att gå klädd i svarta kläder då det uppfattas som elegant och lite sexigt, medan en grekinna i svart signalerar att någon närstående har gått bort. Det finns dock vissa “regler” för färgerna som det har forskats mycket om inom psykologi och antropologi. Rött, till exempel, är en varm och eggande färg som uppmanar till hetta och passion och är ingen färg för den timide. Rosa, å andra sidan, är numera populärt bland både kvinnor och män, och är liksom vitt en färg som utstrålar fräschhet och ungdom. Blått hittas i himmel och hav och är en kallare men samtidigt mer befriande färg och trots att ramsan säger att “gult är fult” så är det en glad färg som signalerar pigghet.

Tänk på kombinationen

Hur du kombinerar färgerna beror också på din smak men är samtidigt något du absolut bör tänka på om du vill dekorera ditt hem eller köpa nya kläder. Inom skyltning anses till exempel svarta bokstäver mot en orange bakgrund vara en av de bästa kombinationerna om man vill att något ska kunna läsas på långt håll. Har du å den andra sidan på dig samma färger i ditt klädval löper du risk att se ut som en geting. Och i ett sovrum kanske det blir lite väl skrikigt? Är det det du vill så för all del, men annars är det kanske dags att tänka om.

I ett hem är det alltid trevlig med färger men om du inte vill bli för extrem så är det snyggt att färgblockera här och där. En vit vägg kan till exempel ha en grön bård som blir en kul och överraskande detalj, medan ett blått badrum kan förgyllas med handtag och duschdraperier i guld eller silver. Valet är ditt!