Det är inte alla som vet att målaryrket håller tävlingar för de allra bästa! Men varje år hålls tävlingar i hela världen för att leta efter de bästa målarna.

I Sverige hålls årligen ett Måleri-SM där måleribranschens yrkesnämnd letar efter yrkets bästa deltagare. Där koras även Sveriges bästa målare som kan vara en rolig titel att inneha. För att kunna delta i Måleri-SM krävs det att du blir vald av ditt företag och röstas fram av dina medarbetare. Att delta i denna tävling är inte bara för skojsskull men visar även på att företaget är de bästa i branschen och satsar på att bli ännu bättre i framtiden.

Varje år är det olika teman som följs och inför Måleri-SM 2020 är det hållbarhetsfrågan som är en viktig faktor. Tävlingen riktar sig främst till unga personer som är under 21, då dessa individer är morgondagens talanger. För att lyckas i tävlingen krävs det att målaren är skicklig i tapetsering, bildöverföring, dekorationsmålning och färgnyansering som är viktiga delar i målarutbildningen som lärling. Tävlingen hålls i Helsingborg.

Dessa underhållande tävlingar är viktiga i branschen för att visa uppskattning till måleriyrket och även inspirera yngre personer i branschen.