Framtiden ser ljus ut för målare och ju populärare det blir med fler renoveringar desto mer pengar för alla yrkesmålare. Om du älskar färger och inredning är måleri garanterat något för dig och här har vi samlat ihop bra information för dig som är intresserad av att bli målare.

Det är inte alltid lätt att välja sitt framtida yrke och ibland vill man till och med byta yrkesbana. Det betyder att det är viktigt att informera sig mer om yrket. Idag är det vanligaste sättet att bli målare att gå på en gymnasieutbildning med inriktning inom bygg och måleri. Det betyder att du redan som tonåring kan ta dig in i en yrkesroll som är väldigt populär idag. Enligt många undersökningar är måleriutbildning en garanterad väg till ett jobb efter studierna. Det betyder alltså att du inte behöver vänta länge tills du får ett jobb inom ditt yrke. Det är inte heller konstigt att målning har blivit populärt hos yngre människor, då yrket är kreativt men även omväxlande då det är ett hantverksyrke. Dessutom uppskattar människor en bra målare som gör ett bra arbete. Det är ett arbete som kräver att man är social men även ansvarsfull, då du hela tiden tar hand om dina arbetstider och måste jobba utifrån dina kunder. Dessutom finns det många utvecklingsmöjligheter som inte finns i andra branscher idag.

Marknaden är stor idag!

Det är inte särskilt svårt att förstå varför målaryrket ökar hela tiden då efterfrågan är stor i branschen. För ungdomar innebär det att utbilda sig inom ett hantverksprogram som direkt kan leda till ett jobb efter gymnasiet, samtidigt som man även kan läsa vidare på högskolan för att inrikta sig på liknande kreativa branscher. Här gäller det att fråga sin studievägledare för att få mer kunskap om framtida högskoleutbildningar och eventuella kompletteringar.

Men om du är intresserad av att bli målare, är det bästa att börja ett program med inriktning måleri på gymnasiet. Oftast innebär detta att du under ditt andra år kan börja göra kurser inom måleri och samtidigt få andra kunskaper om byggbranschen. För dig som redan är 19 år eller äldre finns komvux utbildning som ett alternativ då yrket är väldigt eftertraktat idag. Men det är inte det enda alternativet. Om din dröm är att bli målare kan du även försöka hitta ett företag med inriktning på måleri och bygg som kan anställa dig som lärling för att du ska påbörja din resa. Lärlingsanställning är ett bra sätt att få kunskap om ett yrke med fokus på hantverk och kvalité. Börja att leta efter måleriföretag redan idag för att starta din resa som målare. Kanske får du möjlighet att arbeta med erfarna och duktiga målare som kan dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Blir du dessutom lärling kan du även få bra kontakter och ett stort nätverk.